top of page

Barseltiden - navigering i følelsene




Finn gode øyeblikk


Mange kan gå i fellen ved å måle lykke som en “fast tilstand”. Er du lykkelig nå?

Dette spørsmålet kan føre til at man finner seg selv i å søke etter noe uoppnåelig. Hvis man konstant har lykke som målestokk vil det kanskje være vanskelig å oppnå.

Under barseltiden kan et navigeringstips være å se etter gode, små øyeblikk i løpet av en dag; smilte barnet til deg et lite sekund er det et godt øyeblikk. Fikk du litt tid til å drikke en god kopp kaffe og bare slappe av noen minutter for deg selv, da er dette en positiv hendelse i løpet av døgnet. Fikk du snakket med noen eller gitt et smil på trilletur, da kan det være et godt lite øyeblikk.

Det er så smått, men ved å fokusere på dette vil ikke spørsmålet og kravet til deg selv bli like stort. Vi kan erkjenne at vi både opplever oppturer og nedturer, men klarer vi å se på de små tingene hver dag, vil vi se at det kanskje er flere på den positive siden enn den negative.



Følelser etter fødsel


«Nå har jeg lært å være mer i harmoni med følelsene mine, akseptere de som de er og gjenkjenne når jeg trenger å ta et skritt tilbake. Ved å bruke ordet harmoni, mener jeg å følge følelsene som kommer. Det er helt greit å kansellere forpliktelser om nødvendig, og å prioritere egenomsorg. Jeg måtte lære meg å sette grenser på nytt. Det er fint å få hjelp til å forstå at det ikke dreier seg kun om fysisk helse, men også psykisk helse. Da jeg var mer åpen om at det var tøffere perioder med for eksempel sykdom, eller vi hadde sovet dårlig, så jeg at andre viste forståelse og det egentlig ikke ble så ubehagelig å ta hensyn til meg selv.”


Et navigeringstips er å være åpen om hva du tenker og føler på med jordmor, helsesykepleier, fastlege eller noen du har nær som du har kjemi med. Har du refleksjoner om din situasjon eller tenker på noe som kan være smått, men litt godt å høre noen andres perspektiv på, så kan det være fint å snakke med noen om dette. Ingen av oss er perfekte, det finnes ikke i noen hjem eller familier, men vi trenger ikke å dele alt med alle. Det kan være godt å bare få snakket med noen om følelsene sine og kanskje det ligger noe mer bak man kan gjøre noe med. 



Å bygge mental motstandskraft


“Hjernen gjennomgår store endringer etter å ha fått en baby. Man kan rett og slett føle seg som en annen person til tider og at man plutselig ikke klarer det samme som før. Jeg har forstått at, spesielt når du har et barn, kan det være vanskelig å motstå trangen til å dykke tilbake i ting for raskt og forvente at man klarer det på samme måte som da man ikke hadde barn. Jeg ønsket å bygge opp min mentale kraft og forsone meg med at jeg har forandret meg.»


Gi deg selv tid


"Jeg har oppdaget at det å gi ting mer tid hjelper mot følelsesmessig turbulens. Det gir rom for ting til å ordne seg. Det handler om å gi alt litt mer tid – mer tid når man skal reise et sted, mer tid til oppgaver og mer tid til å føle seg fullt forberedt på spesifikke prosjekter. Jeg trenger litt mer tid. Jeg føler fortsatt at jeg er veldig ny i opplevelsen av å ha barn, det er nye oppdagelser hele tiden og jeg har nå gitt meg selv mer tid til å finne ut av ting.»


Test livet offline i barseltiden


«I barseltiden har jeg begrenset min bruk av sosiale medier. Jeg sletter appene på telefonen for å ikke bli fristet. Hjernen min blir naturlig nok veldig stimulert, så da å bla gjennom andre menneskers liv og absorbere deres aktiviteter kan lett overvelde meg. Plutselig dukker det opp noe tilfeldig på sosiale medier som setter tankene i gang, midt på natten mens man har en våken baby eller burde ha benyttet muligheten til å sove. Livet mitt kan være offline en god stund til.»


Hilsen Rikke,

leder i Notti Nordic


Comments


bottom of page