top of page

Bevisst gjenbruk av leker

Gjenbruk er supert, men vær observant  på gamle plastleker eller resirkulerte plastleker av sort plast.

Dette kan være farlig for mennesker og ikke minst barn.


Det er bærekraftig med gjenbruk og vi i Notti Nordic ønsker å oppfordre til trygg gjenbruk.

Dette skaper en lengre livssyklus for produktet og alle ressursene som er brukt i prosessen for å skape det. 


Supre tips for å handle tryggere brukte leker:


  1. Unngå myke plastleker fra før 2007.

  2. Lukt på leken og se etter farge eller lim som skreller av.

  3. Sjekk for løse deler slik at en kan unngå kveling.

  4. Kjøper du leker med batteri må det være batterideksel som er skrudd fast.

  5. Ikke kjøp leker som lukter sterkt av kjemikalier eller parfyme.

  6. På elektriske leker; se til at ledninger er hele og støpselet intakt.




En undersøkelse som Teknisk Ukeblad (TU) referer til viser at resirkulerte plastleker av sort plast kan være giftig for mennesker. Små barn har en tendens til å putte leker i munnen og kan få alarmerende høye doser dioksin i seg, skriver TU.


Små doser kan være farlig i seg selv, slik at det påvirker hjernens utvikling og øker risikoen for kreft og kan skade immunforsvaret. Det er International Pullutants Elimination Network – forkortet IPEN, som står bak undersøkelsen sammen med to andre organisasjoner.


«Alle prøver inneholdt nivåer av giftige kjemikalier som tilsvarer nivåer som finnes i farlig avfall, slik som asken fra avfallsforbrenning», skriver IPEN i en pressemelding.


IPEN skriver videre i pressemeldingen at disse farlige stoffene også kan finnes i en rekke andre produkter som vi mennesker kvitter oss med, og som resirkuleres.


Handler du gjenbruk eller har noe gammelt liggende fra barndommen;

unngå myk plast fra 2007 og tidligere, løse deler og ødelagte ledninger.

Badeleker og dukker er eksempler på myke plastleker man bør være forsiktig med.


Skal gaven gis til små barn, er det viktig å se over slik at det ikke er fare for at små deler løsner og fører til kvelning. Brukte leker kan ha løse deler, eller være slitte i sømmene.


Kjøper du brukte leker med batterier bør de undersøkes godt før bruk. Batterilokk bør være festet med skruer slik at barn ikke får åpnet de. Knappcellebatterier kan være spesielt fristende å putte i munnen, med mulig livsfarlig utfall. Det er helt flate batterier som kan likne et lite blankt sukkertøy.


Kjøper du brukte elektriske leker bør både ledningen og støpselet sees over. Kontroller at alt er uskadet. Ødelagt elektronikk innebærer en risiko for både brann og elektrisk støt.


Gjenbruk av treleker

En god regel er å kjenne godt på leken. Det bør kjennes ut som at leken er hel og i god stand og at alt er festet slik det skal. Sjekk at maling og lim ikke løsner.Treleker kan man også lukte på. De skal ikke lukte sterkt av kjemikalier eller parfyme.









Kommentarer


bottom of page